F Andrija Kunarac


 

POREKLO - po očevoj liniji  
   
 Odlomak iz knjige "Porijeklo srpskih porodica Foče i okoline", autora Velimira Đurovića

... 

 Porodica Kunarac iz Gaćice po muškoj liniji ne pripada porodica Kunaraca, mada se isto preziva i slavi istu krsnu slava, Sv. Đorđija.

 Prema priči nekih starijih ljudi koji prate predanja o porodicama, riječ je o hajduku Radulu Karadžiću iz Petnjice, kod Nikšića. Hajduk Radul, zbog nekog ubistva, pobjegao je sa svojim mlađim bratom Božom i nastanio se u Kunaru, u Zavajitu. Nastojao je prikriti svoj identitet. Pošto je, kao hajduk, bio nemirna duha, odmah po dolasku bacio je oko na jedan dobar komad zemlje nekog bega iz Foče. Pošalje poruku tom begu da, kad bude pošao na imanje, prvo uzme pismo ispod kamena pored stećka na Mramoru. Beg primio poruku, u kojoj je, otprilike, stajalo: "Ovaj komad zemlje biće moj. Nemoj više pokušavati da ga ti obrađuješ. Cijenu u dukatima napiši i ostavi pod isti kamen. Za tri dana donesi tapiju koja glasi na ime Radulovo i ostavi je na isto mjesto. Kad nađem tapiju, ostaviću ti tražene dukate. U protivnom, neće ti trebati zemlja." Beg je odmah shvatio da ima posla sa opasnim čovjekom i postupio je po uputstvu Radulovom.

 Oženi se Radul nekom od Kunaraca. Uze njeno prezime i krsnu slavu. Ubrzo im se rodiše sin Milovan i kći Stana. Donekoliko, međutim, umrije Radul. Mlađi brat Božo se vrati u Petnjicu, a Milovan sa majkom i sestrom doseli u Gaćicu.

 Stana se kasnije udala za Iliju Đurovića. Zemlja opet postade begova...

Bratstvo iz Petnjica - deo članka iz Večernjih novosti Beograd

 Selo Petnjica kod Šavnika je zborno mesto Karadžića. Slave Svetog Arhangela. Prema predanju, Karadžići su se u selo doselili u 17. veku, ali nema pisanih izvora odakle su oni došli, već samo nagađanja poput Rudina, Banjana, Lijeve Rijeke ili Vasojevića. Čak ni naučnik Svetozar Tomić, još daleke 1902. godine, na to pitanje nije mogao da nađe precizan odgovor. 
Nema pouzdanih podataka ko je tu pre Karadžića živeo. Prema njegovim "izvorima", selo je dobilo ime od mnogobrojnih pećina koje se nalaze iznad njega. U dnu Bare petnjičke smeštena je crkva svetog Đorđa, koja je izgrađena u 13. veku kada i manastir Morača, a kao godine njene izgradnje pominju se 1252. i 1253. Crkva je u prošlosti često bila na meti osvajača, palili su je i rušili, ali su je Karadžići spasavali i obnavljali.